Evenimente din cadrul proiectului

Proiectul „Responsabilizare pentru digitalizare” la final

Miercuri, 6 decembrie 2023, a avut loc conferința de închidere a proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare”, cod MySMIS 151295/ cod SIPOCA 1051, proiect implementat de Asociația Eurocomunicare.

Evenimentul s-a desfășurat online, pe platforma de videoconferințe Zoom.

Invitații speciali ai conferinței au fost:

 • Ciprian Dumitru, Consilier superior, Secretariatul General al Guvernului/Cancelaria Prim-Ministrului;
 • Loredana Vladu, Asociația Eurocomunicare;
 • Iuliana Rădoi, Inspector școlar de specialitate I.Ș.J. Argeș;
 • Florin Zeru, Expert, Asociația Eurocomunicare;
 • Cătălina Nastasiu, Expert, Asociația Eurocomunicare.

Evenimentul a reprezentat un prilej pentru prezentarea principalelor activități și rezultate ale proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare”.

Astfel, în cadrul proiectului au fost desfășurate o serie de intervenţii de educaţie digitală (”information and digital literacy”) proiectate pentru trei categorii de grup ţintă: cadre didactice din licee şi şcoli gimnaziale, personal din ONG-uri – voluntari şi angajaţi, precum şi funcţionari ai administraţiei locale – primării, consilii judeţene din regiunea Sud Muntenia.

Au fost realizate sesiuni de instruire pe teme legate de digitalizare, de utilizare a platformelor educationale si adoptarea unor comportamente responsabile in mediul online dedicate profesorilor din ciclul preuniversitar.

De asemenea, au fost puse bazele unei rețele tematice pentru îmbunătăţirea educaţiei digitale şi combaterea dezinformării care reunește aleșii locali, funcționarii publici, cadrele didactice, membri ai ONG-urilor, voluntari, dar și tineri și elevi interesați de subiect.

În plus, pe baza cercetărilor, analizelor și consultărilor realizate de-a lungul proiectului, experții Asociației Eurocomunicare au elaborat o propunere de Strategie locală de redresare și consolidare a rezilienței sociale în contextul pandemiei de Covid19 și în context post-pandemic. Propunerea este adresată Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel.

Proiectul „Responsabilizare pentru digitalizare”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, este implementat începând cu luna iulie 2022 de către Asociația Eurocomunicare, în calitate de beneficiar.

Conferința de închidere a proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare”

Asociația Eurocomunicare, hub creativ de analiză, consultanță și training în domeniul comunicării din mediul online, vă invită, miercuri, 6 decembrie 2023, la conferința de închidere a proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare”, cod MySMIS 151295/ cod SIPOCA 1051. Evenimentul se va desfășura online, pe platforma de videoconferințe Zoom, începând cu ora 15.00.

Conferința are ca temă prezentarea principalelor rezultate ale proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare” și a modalității prin care acesta a contribuit la dezvoltarea, la nivel local (administrație publică, școli, licee, ONG-uri din regiunea Sud Muntenia), a unor mecanisme, proceduri și instrumente de consolidare a responsabilităţii civice prin intermediul digitalizării activităţilor esenţiale precum educaţia şcolară, procesele administrative și activităţile sociale.

Specialişti în educație, comunicare online și digitalizare, dar și reprezentanţi ai autorităţilor publice locale și ai societății civile vor dezbate, în cadrul conferinței, subiecte precum:

 • rolul digitalizării în dezvoltarea locală responsabilă,
 • adoptarea unor comportamente responsabile in mediul online,
 • acţiuni de combatere a dezinformării din spaţiul online prin intensificarea dialogului civic.

Evenimentul se adresează cu precădere cadrelor didactice din ciclul preuniversitar, personalului din ONG-uri, dar şi funcţionarilor din administraţia publică locală – primării, consilii judeţene din regiunea Sud Muntenia.

Proiectul „Responsabilizare pentru digitalizare”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, este implementat începând cu luna iulie 2022 de către Asociația Eurocomunicare, în calitate de beneficiar.

📩 Contact: Pentru informații suplimentare, contactați-ne la sipoca1051@eurocomunicare.ro.

🔗 Vizitați-ne pe Facebook: Responsabilizare pentru Digitalizare – POCA 1051

Sesiune formare: „Digitalizare pentru Dezvoltare Locală prin intermediul Inteligenței Artificiale”

Asociația Eurocomunicare, un hub creativ specializat în comunicarea online, vă invită la sesiunea finală de formare online pe tema „Digitalizare pentru Dezvoltare Locală prin intermediul Inteligenței Artificiale”, dedicată funcționarilor din administrația publică locală din județul Argeș și reprezentanților ONG-urilor din regiunea Sud-Muntenia.

📅 Perioada: 24 – 29 noiembrie 2023

👨‍💻👩‍💻 Despre Program: Acest program este parte a proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare” (cod MySMIS 151295/ cod SIPOCA 1051) și are ca obiectiv principal dezvoltarea la nivel local a unor mecanisme, proceduri și instrumente pentru digitalizarea responsabilă și consolidarea responsabilității civice.

📚 Structura Sesiunilor de Instruire: • 3 zile de studiu individual cu acces la resurse digitale. • 2 zile de cursuri online prin videoconferință.

📃 Certificare: Participanții vor primi un certificat de participare după finalizarea sesiunii de instruire.

📝 Înscrieri: Confirmați participarea dvs. completând formularul disponibil aici: până pe 21 noiembrie 2023.

📩 Contact: Pentru informații suplimentare, contactați-ne la sipoca1051@eurocomunicare.ro.

🔗 Vizitați-ne pe Facebook: Responsabilizare pentru Digitalizare – POCA 1051

Organizare întâlniri online – rețea tematică

Asociația Eurocomunicare organizează, în perioada octombrie – noiembrie 2023, 5 reuniuni online adresate rețelei tematice îmbunătățirea educației digitale (information and digital literacy) și pentru combaterea dezinformării.

Aceste reuniuni, organizate pe Zoom, au ca temă principală de discuție rolul digitalizării în dezvoltarea locală responsabilă. La evenimente sunt invitați membrii rețelei tematice: funcționari publici, membri si voluntari ONG-uri, parteneri sociale, cadre didactice din regiunea Muntenia.

Calendar desfășurare:

 • 26 octombrie 2023 – ora 16:00
 • 27 octombrie 2023 – ora 18:00
 • 27 octombrie 2023 – ora 20:00
 • 10 noiembrie 2023 – ora 12:00
 • 10 noiembrie 2023 – ora 18:00

Pentru a primi link-ul de acces pe Zoom, vă rugăm să ne transmiteți un mesaj pe adresa de e-mail sipoca1051@eurocomunicare.ro.

COMPETIȚIA ONLINE „FAKE NEWS CHALLENGE PENTRU ELEVI” LA FINAL

Joi, 15 decembrie 2022, Asociația Eurocomunicare a organizat Fake News Challenge pentru Elevi. Evenimentul, organizat în cadrul proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare”, cod MySMIS 151295/ cod SIPOCA 1051, a reprezentat o competiție online dedicată elevilor de liceu interesați de mediul digital și de creare de conținut pentru spațiul online.

Patru echipe de elevi din licee din zona Câmpulung – detectivi de fake news – au răspuns provocării de a identifica un fake news (dintr-o arhivă de știri pusă la dispoziție de organizatori) și de a crea, pornind de la acesta, un produs educațional, respectiv un video scurt de maxim 3 minute (de tip TikTok) pentru promovarea măsurilor împotriva dezinformării. Ei au stabilit ce este un fake, de ce este fake și în același timp i-au învățat și pe ceilalți cum se pot proteja de conținuturile înșelătoare.

Echipa câștigătoare, pe numele acesteia: Frații Holmes, a fost formată din Alex și Dan, elevi ai Liceului Teoretic „Dan Barbilian” din Câmpulung.

COMPETIȚIA ONLINE „FAKE NEWS CHALLENGE PENTRU ELEVI”

Asociația Eurocomunicare organizează Fake News Challenge pentru Elevi.

Mai multe informații despre acest eveniment, organizat în cadrul proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare”, cod MySMIS 151295/ cod SIPOCA 1051, sunt disponibile AICI.

Brief-ul de lucru pentru elevi este disponibil AICI.

Lansarea proiectului „RESPONSABILIZARE PENTRU DIGITALIZARE”, cod mySMIS 151295/ cod SIPOCA 1051

Asociația Eurocomunicare, hub creativ de analiză, consultanță și training în domeniul comunicării din mediul online, anunță implementarea proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare”, cod MySMIS 151295/ cod SIPOCA 1051.

Evenimentul online de lansare a proiectului „Responsabilizare pentru digitalizare” a fost organizat miercuri, 12 octombrie 2022, fiind un prilej pentru prezentarea obiectivelor și activităților proiectului, respectiv:

 • Echiparea profesorilor din ciclul preuniversitar cu instrumente inovative și competențe specifice menite a-i sprijini în gestionarea proceselor didactice online, inclusiv prin îmbunătățirea capacității acestora de a-i îndruma pe elevi să adopte un comportament digital responsabil;
 • Dezvoltarea unor instrumente colaborative pentru consolidarea capacității digitale și a rezilienței informaționale a ONG-urilor și partenerilor sociali din Municipiul Câmpulung, în context pandemic și post-pandemic;
 • Sprijinirea Primăriei Municipiului Câmpulung în dezvoltarea unei strategii locale de redresare și consolidare socială, în contextul provocărilor asociate cu pandemia de Covid-19.

Conferința, organizată cu sprijinul Primăriei Câmpulung, s-a bucurat de intervențiile atât ale reprezentanților Asociației Eurocomunicare: Loredana Vladu și Florin Zeru, cât și ale reprezentanților Primăriei Municipiului Câmpulung: Elena Lasconi, Andrei Grecu și Iuliana Ungureanu.

„Trăim în vremea fake news. Știrile false sunt produsul agențiilor de publicitate plătite de vechea clasă politică și de grupuri de interese. Scopul e manipularea oamenilor. E un mecanism extrem de periculos, un mecanism al răului. Singura noastră șansă este informarea din surse credibile, educarea (cum faci diferența, cum alegi o sursă credibilă, etc). Cred că acest proiect ne va ajuta enorm în combaterea știrilor false mai ales că eu știu: câmpulungenii sunt deștepți.“, a declarat primarul Elena Lasconi.

Proiectul „Responsabilizare pentru digitalizare”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, este implementat începând cu iulie 2022 de către Asociația Eurocomunicare, în calitate de beneficiar.